středa, září 24, 2014

POPRVÉ NA MONTESSORI PROGRAMU

Minulý týden jsme byli se synem poprvé na monterssori kurzu od 2 let. Pro mě i pro syna, to bylo něco skvělého. Je to opravdu velký rozdíl, dělat aktivity doma, ve známém prostředí, kde si dítě běžně hraje jak chce. V učebně je přesně dáno, jak se chovat, jak přistupovat ke všem aktivitám i k druhým dětem.
Syn si hrál nejdříve v herně s dětmi, než začal kurz. Moc se mu do učebny od autíček nechtělo. Ale pak se zklidnil a neuvěřitelně pěkně a soustředěně pracoval. Dozvěděla jsem se spoustu nových věcí, jak pracovat s koberečkem, jak přistupovat k jednotlivým aktivitám, kdy do toho dítěti zasahovat. Celkem tam bylo 5 dětí a jedno batole, co doprovázelo staršího sourozence. Všechny děti tam byly poprvé a bylo to celkem poznat. Styděly se, nevěděly, co mají dělat. Potom to ale všem šlo. U syna bylo vidět, že už něco doma děláme, věděl, že si má vzít tácek, často už věděl i jak s pomůckou pracovat. Máme trénovat špetkový úchop, prý v pokročilém věku je také potřeba ho trénovat. Nejvíce ho bavilo rozdělovat různé předměty podle druhů do mističek a také dávat párátka do nádoby s dírkou. Některé děti byly pomůckami tak fascinované, že vydržely celou dobu u jedné.
Během výuky mohly děti u stolečku jíst, vzaly si prostírání, byl pro ně připravený čaj, vše si musely sami uklidit. Dvě hodiny byly pro děti, co se týče udržení pozornosti, dost náročné, ale odcházet se může průběžně.
Musím říct, že celý kurz byl pro mě pohlazení na duši. Vše měly děti připravené, já jen koukala a pomáhala a taky získala spoustu informací. Moc se těšíme na příště

4 komentáře:

  1. Ahoj, kde jste na tom programu byli? nějaký odkaz na web prosím? docela by mě to zajímalo a děkuji :-) B.

    mamapocket.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Havlíčkově Brodě mateřské centrum Zvoneček. Je super, že se nemusí chodit pravidelně. Buď si koupíte permanentku na 6 vstupů, což je levnější, nebo se platí každá hodina zvlášť, jak vám to vyjde.

      Vymazat
  2. Právě hltám Váš blog a obdivuji spoustu úžasných nápadů :). Sama ještě dítě nemám, ale velmi se o výchovu dětí zajímám a jsem strašně ráda, když vidím maminku, kterou tráví čas s dítětem zábavnou a naučnou formou :). Určitě Vás musí stát příprava všech aktivit spoustu času. Kéž by se inspirovaly i ostatní maminky a neřešily výplň času tím, že dětí posadí před TV :(. Děti jsou většinou doma a nedokáží v přírodě pojmenovat ani veverku, moc mě to mrzí :(. Doufám, že jednou budu schopna připravovat pro dítě aspoň z poloviny tak pestrý program jako Vy :). Krásné Velikonoce ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za krásný komentář. V Montessori pedagogice mám ještě spoustu mezer, někdy máme období, kdy si syn chce celý den jen jezdit s autíčky, zkrátka ne vždy se daří. O to víc pak mám ráda chvíle, kdy ho můžu něco praktického naučit. Taky si říkám, až jednou bude velký, budu mít nějaký důkaz, že jsem se mu věnovala, co kdy zvládal a tak :-) Je super, že se zajímáte už teď, budete pak už vědět, jakým směrem chcete dítě vést. Přeji hodně inspirace.
    krásný večer

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...